top of page

Diagnos kvinna - Katarina Wilks resa genom klimakteriet


Katarina Wilk om klimakteriet

När Katarina Wilk var 42 år fick hon diagnosen utmattningssyndrom och erbjuden antidepressiva. Men hon kunde inte känna igen sig i det och efter ett par år av livsstilsförändringar påbörjade hon hormonbehandling. Här berättar Katarina om sin resa genom både utmattning, ADHD-tankar och förklimakteriet. 

Utmattning och klimakteriet

Mitt första nedslag i klimakterievärlden var när jag var 42 år och drabbades av plötslig insomni, nedstämdhet och panikattacker. Efter många vändor till vårdcentralen och diverse sömnpiller fick jag diagnosen utmattningssyndrom och erbjuden SSRI och sjukskrivning. Jag sa tack men nej tack till det och påbörjade min research och skrev sedan två böcker om förklimakteriet, varav en är översatt till sju språk. Här kan du läsa mer om psykiska besvär i klimakteriet. 

Jag gjorde en del livstilssförändringar under åren men när jag var 48 år orkade jag inte kämpa längre utan påbörjade hormonbehandling. Det var som att dra upp en rullgardin. Helt plötsligt var det som att jag blev mig själv igen, den kvinna jag var innan allt började. Jag hade energi, kände glädje igen och kunde koncentrera mig på mitt arbete. Här kan du läsa mer om hormonbehandling i klimakteriet. 

ADHD och klimakteriet

Mitt andra nedslag var när halva min bekantskapskrets fick en ADHD-diagnos i 50-års åldern och satta på läkemedel som verkade funka. Jag började fundera. Hade jag också en diagnos? Hade jag kanske haft fel hela tiden? Jag som trodde att det var hormonella svängningar, tänk om jag hade fel? Jag hade också varit rörig och haft hjärndimma och hade haft lite svårt att koncentrera mig. Jag påbörjade en utredning men beslutade mig för att avsluta den för det var något som skavde i mig, då jag hade jag grävt i forskningen kring en kvinnas hjärna och hormoner i över 10 år. 

Det är svårt att säga vad som är vad. Om det är ADHD, utmattning eller förklimakteriet men jag blev mer och mer övertygad om att det handlade om hormonella svängningar. 

Hormonella svängningar

Jag har alltså fått två förklaringar av vården till varför jag har mått som jag har mått. Diverse förklaringar är naturligtvis bra för att kvinnor ska förstå bättre varför de har mått som de har mått under livet. De kan vara svaret på varför allt varit så upp och ner. 

Men tänk om svaret egentligen är något helt annat? Något mer naturligt och inte konstruerat? Som en så enkel sak att det är hormonerna som svänger? Ibland känns det som att alla diagnoser bara är konstruerade utifrån den galna utvecklingen i vårt samhälle. Vi söker förklaringar på varför vi inte kan hantera det som händer och får dem genom nya diagnoser som än så länge har vag evidens bakom sig. Snart kommer säkert en ny diagnos som tar över. För en sak är säker, det går alltid trender i vilka diagnoser vi kvinnor får. Förr var vi hysteriska och hade SVBK (sveda, värk och bränn-käring) som var ett kodord inom vården för kvinnor man inte kunde placera. Nu har vi istället utmattning och ADHD. 

Överlappande symtom

Utmatttning, ADHD och förklimakteriet har överlappande symtom och det är svårt idag att möta en vårdgivare som har förståelse för detta och kan hålla isär begreppen. Många är inte insatta i vad den internationella forskningen nu visar. För den exploderar. 

Från att kvinnor historiskt sett varit exkluderade så exploderar just Gender Medicine med stort fokus på kvinna, hormoner och hjärna och om hur våra hormoner har större betydelse än vad vi har trott. Man måste bara lyssna på den. Läs gärna den här artikeln om utmaningen att ställa rätt diagnos. 

Jag är glad att jag kom i kontakt med Femcare som såg hela mig och som var uppdaterade på den senaste forskningen. För första gången så kändes det som att någon lyssnade. 

Det finns självklart många av er som är både utmattade och har ADHD och är i förklimakteriet samtidigt  men för mig räcker det med en diagnos.

Diagnosen att vara kvinna. 


Må bra genom klimakteriet.

Vårt mål är att varje kvinna får den vård hon behöver. Sök vård hos oss och berätta om dina besvär, så hjälper vi dig med professionell rådgivning och behandling.


Boka en tid i appen

Vårt mål är att varje kvinna ska få den vård hon behöver. Därför arbetar en bredd av olika professioner hos oss – gynekologer, barnmorskor och dietist. Vi hjälper dig digitalt när vi kan och på våra fysiska kliniker i Region Stockholm och Region Halland när det behövs.

bottom of page