top of page

Kvarstående bäckensmärta efter graviditeten

Kvinna dricker te i soffan.

Att ha kvar bäckensmärta, tidigare kallat foglossning, efter förlossningen är givetvis påfrestande. Men det är viktigt att inte glömma bort att återhämtningen efter förlossningen tar tid – och att du ska söka hjälp om smärtan inte klingar av efter förlossningen.


Om bäckensmärta

Graviditetsrelaterad bäckensmärta (tidigare kallat foglossning) i någon grad är vanligt förekommande under graviditeten. Besvären har i regel en god prognos och hos majoriteten klingar smärtan av under de första tre månaderna efter förlossningen. Att tro på en förbättring av sina besvär har visats generera positiva utfall. Men trots att smärtan hos de allra flesta spontant försvinner, finns det de som har kvar sina besvär under en längre tid.


Studier visar att risken för besvär som håller i sig är större om du har haft besvär från fler av bäckenets leder. Det har också visats sig att mer besvär under graviditet, kan leda till mer besvär även när barnet är fött. Ländryggssmärta, tungt arbete och depression under graviditeten har också visats sig vara faktorer som kan spela in. Vad smärtan beror på kan vi faktiskt inte säga exakt, i många fall ser vi ingenting om bäckenet skulle röntgas. Troligtvis beror smärtan därför på flera olika saker.


Det här kan du tänka på

  • Skynda inte fram för fort, utan ta små steg. Att jobba med muskulatur runt bäckenet med belastning som stegras successivt över tid har visats hjälpa.

  • Hade du ett bäckenbälte under graviditeten? Dra på dig det igen!

  • Du ska inte behöva pina dig igenom moment eller övningar som gör ont och förvärrar. Försök istället anpassa, justera och ändra så vardagen och träningen blir smärtfri.

  • Det är väldigt viktigt att förstå att kvarstående smärta inte betyder att något är fel, snett, roterat eller trasigt i bäckenet!


Smärta är komplext, och därför är det viktigt att söka vård tidigt för att få rätt stöd och hjälp för att bryta smärtspiralen. Vi finns här för dig och kan hjälpa dig vidare i processen



Källor


Robinson HS, Mengshoel AM, Veierød MB, Vøllestad N. Pelvic girdle pain: potential risk factors in pregnancy in relation to disability and pain intensity three months postpartum. (2010). Man Ther. (6):522-8. doi: 10.1016/j.math.2010.05.007


Wiezer M, Hage-Fransen MAH, Otto A, Wieffer-Platvoet MS, Slotman MH, Nijhuis-van der Sanden MWG, Pool-Goudzwaard AL. Risk factors for pelvic girdle pain postpartum and pregnancy related low back pain postpartum; a systematic review and meta-analysis. (2020) Musculoskelet Sci Pract. 48:102154. doi: 10.1016/j.msksp.2020.102154

Boka en tid i appen

Vårt mål är att varje kvinna ska få den vård hon behöver. Därför arbetar en bredd av olika professioner hos oss – gynekologer, barnmorskor och dietist. Vi hjälper dig digitalt när vi kan och på våra fysiska kliniker i Region Stockholm och Region Halland när det behövs.

bottom of page