
Många tror att klimakteriet börjar runt 50-årsåldern när mensen upphör. I verkligheten är klimakteriet en naturlig process som kan starta redan i 35-årsåldern och fortsätta i flera år efter den sista menstruationen. Låt oss titta närmare på de olika åldrarna och faserna i klimakteriet.
Klimakteriets faser och ålder
Klimakteriet är inte en tidpunkt då mensen upphör och man är kring 50 år. Det är en lång process som börjar mycket tidigare. Den första fasen i klimakteriet kallas för premenopause. Den inträffar efter 35 och under denna period börjar hormonerna gradvis att förändras. Din menstruation fortsätter precis som vanligt men inom dig börjar redan de första förändringarna. I klimakterie-sammanhang pratar man inte så mycket om denna fas eftersom man inte har några tydliga symtom.
Nästa fas kallas för perimenopausen och benämns på svenska som förklimakteriet och vad man egentligen menar är tiden innan menopaus.. Under den här perioden kan mensen bli oregelbunden och dina hormoner svänger mer än tidigare. Kanske får du diverse konstiga symtom. Ofta både fysiska och psykiska men där de psykiska är mest framträdande. Den här perioden är oftast den mest turbulenta.
När du inte har haft mens på 12 månader har du hamnat i menopaus. Medelåldern för detta är cirka 51-42 år men det kan inträffa både tidigare och senare. Efter menopaus är du i postmenopaus som fortsätter ett par år efter menopaus. Det är väldigt individuellt när symtomen avstannar. Vissa kvinnor har vallningar upp till 70 års ålder men för de flesta stabiliseras tillståndet efter 60 års ålder.
Läs mer om de symtomen i vår artikel om symtom i klimakteriet. Och här kan du även läsa mer om de olika faserna i klimakteriet.
Klimakteriet i tidig ålder
Att hamna i menopaus innan du är 40 är ett medicinskt tillstånd som ska erbjudas behandling med hormoner Har det gått 12 månader sedan du hade din sista mens och du inte ens är 40 är det viktigt att du söker vård. Det är egentligen den enda indikationen på att man har en stor fördel av att starta en behandling då man vet att risken för till exempel benskörhet och hjärt/kärl-sjukdomar ökar om man hamnar i för tidig menopaus.
När menopausen kommer i 50-årsåldern så handlar det mer om ett val som du gör utifrån en risk/nytta-bedömning med din läkare.
Klimakteriet och ärftlighet
Det finns vissa studier som påvisar att tidpunkten för menopaus har med generna att göra. Med andra ord så kan du hamna i menopaus vid ungefär samma tidpunkt som din mamma/mormor. Även symtombilden kan vara ärftlig. Fråga gärna din mamma om du har henne i livet så kan du få en viss indikation på hur det kommer att bli för dig.
När ska man söka vård i klimakteriet?
Om du får besvärande symtom innan 40 års ålder.
Om mensen upphör före 40 års ålder.
Om du får besvärande symtom som kan förväxlas med utbrändhet och är 40 plus.
Om du är osäker på var i processen du befinner dig.
Vårt mål är att varje kvinna får den vård hon behöver. Sök vård hos oss och berätta om dina besvär, så hjälper vi dig med professionell rådgivning och behandling.
Läs mer om hur du kan få hjälp med klimakteriebesvär här.