top of page

Må bra genom klimakteriet.

Vårt mål är att varje kvinna får den vård hon behöver. Sök vård hos oss och berätta om dina besvär, så hjälper vi dig med professionell rådgivning och behandling.

Videomöte med barnmorska 0 kr

priscilla-du-preez-nF8xhLMmg0c-unsplash.jpg

Vi tar dina besvär på allvar.
Välkommen att boka tid för videomöte.

Vi kan hjälpa dig med klimakteriebesvär, som till exempel trötthet, vallningar, sömnproblem, muskel- och ledvärk. Du får möjlighet att diskutera både livsstilsförändringar och eventuell hormonbehandling. ​

 

Välj en tid som passar dig. Videomötet med barnmorska är avgiftsfritt. Vid behov får du boka tid för fysiskt eller digitalt möte med gynekolog.

“Såå bra, jag är helnöjd med mitt möte där. Kunniga, pålästa människor som har tid, värme och tålamod att bemöta en kvinna i klimakteriet. Äntligen!!”

Patient hos Femcare, 49 år

Så bokar du tid för att få hjälp med klimakteriebesvär

1

Välj en tid som passar dig för videomöte

Som första steg får du träffa en barnmorska via video. Videomötet är avgiftsfritt. Du kan se lediga tider och boka direkt här på webben.

2

Logga in med BankID och svara på frågor

Du loggar in med BankID och får svara på ett fåtal frågor. Bekräfta sedan den valda tiden genom att skicka in.

3

Få den vård och behandling just du behöver

Barnmorskan lyssnar på dig och dina behov, och ger dig rådgivning. Om du vill diskutera hormonbehandling får du en bokningslänk för att boka tid hos gynekolog.

Du förtjänar den vård du behöver för att må bra.

Vi står för jämlik och rättvis vård. Femcare är en vårdgivare med regionavtal. Det betyder att vanliga patientavgifter, frikort och högkostnadsskydd gäller på våra mottagningar i Region Stockholm och Region Halland.

Videomöte med gynekolog är tyvärr inte finansierat av den regionala vården, men kan vara ett bra alternativ om du har långt till en fysisk mottagning.

DTS_Behind_The_Camera_by_Shauna_Summers_21.jpg

Frågor & svar om klimakterievård hos Femcare

Vilken typ av klimakteriebehandling erbjuder ni?

Vid klimakteriebesvär kan man få hormonbehandling, det vill säga östrogen och progesteron i en kombinationsbehandling. Vid behov fås även testosteron. Allt du behöver veta om hormonbehandling kan du läsa om här: https://www.femcare.com/post/hormonbehandling-i-klimakteriet

Hur lång tid tar det innan behandlingen ger effekt?

Det är individuellt. Vissa kvinnor svarar snabbt på behandlingen, för andra kvinnor tar det längre tid. Ibland krävs dosjusteringar vid uppföljning, vilket kan göra att det tar lite längre tid innan man får full effekt.

Hur kan en vanlig vårdprocess se ut för mig som har klimakteriebesvär?

Hos Femcare börjar du vanligtvis med ett videobesök med barnmorska, som lyssnar när du berättar om dina besvär och ställer uppföljande frågor, samt ger råd om livsstilsförändringar vilket kan minska klimakteriebesvären. Om du önskar diskutera/få hormonbehandling får du boka ett videobesök hos gynekolog. Gynekologen informerar om fördelar och nackdelar, och förskriver sedan hormonbehandling för ca 3 månader fram. Ungefär 3 månader senare är det dags för uppföljningsbesök hos gynekologen. Inför det mötet behöver du ha tagit ditt blodtryck, t.ex. på ett apotek. På detta besök diskuterar ni eventuella biverkningar, eventuell dosjustering, och gynekologen ger dig recept för 1 år fram i tiden. 1 år efter att hormonbehandlingen påbörjats bör du komma på fysiskt besök hos gynekolog, för att göra en gynekologisk undersökning. Utifall att du får onormala blödningar tidigare, så behöver du komma in på ett fysiskt besök.

Hur vet jag om jag har rätt dos?

När du känner att de besvären du sökte vård för har minskat markant, då tyder det på att behandlingen har effekt. Doseringen kan behöva justeras efterhand när du märker hur din kropp påverkas av dosen. Dosjustering görs alltid av läkare.

Kan jag ta behandlingen oralt, via huden eller vaginalt?

Det beror på vilken behandling din gynekolog och du beslutar om.

Jag har fått utrogestan utskrivet. Det står 'vaginalkapsel' på läkemedlet – kan jag ändå svälja det?

Ja, det stämmer. Detta läkemedel kan tas både vaginalt och i munnen. Du ska alltid följa din läkares rekommendation.

Hur lång tid tar det innan behandlingen ger effekt?

Det är individuellt. Vissa kvinnor svarar snabbt på behandlingen, för andra kvinnor tar det längre tid. Ibland krävs dosjusteringar vid uppföljning, vilket kan göra att det tar lite längre tid innan man får full effekt.

Finns det hälsofördelar med kombinerad (östrogen + gulkroppshormon) hormonbehandling för klimakteriet?

Forskningen visar att hormonbehandling I rätt tid (den så kallad ”window of opportunity” - under 60 år och inom 10 år sedan menopaus) förebygger hjärt–kärlsjukdom, dödlighet i hjärt–kärlsjukdom, benskörhet, samt verkar minska risken för diabetes och tjocktarmscancer.

Ger hormonell behandling ökad risk för bröstcancer?

Risken är något ökad med kombinerad hormonell behandling och tilltar ju längre tid man behandlar. Bröstcancerrisken är relaterad till gulkroppshormonet i behandling.
Högst risk verkar associerad med syntetiska gulkroppshormoner och lägst risk verkar man ha med bioidentiskt mikroniserat progesteron och Dydrogesteron typer av gulkroppshormon. Ingen riskökning har setts i studierna de första fem år av behandling med dessa två gulkroppshormoner.

Hur länge behöver jag stå på hormonell behandling för klimakteriet?

Det är väldigt individuellt hur länge varje kvinna behöver hormonell behandling. Tidigare rekommenderades en duration på fem år som högst, men denna rekommendation gäller inte längre enligt nyare studier. Man måste alltid överväga för- och nackdelar med behandlingen samt kvinnans riskfaktorer och sjukdomar.

Varför ska jag ha gulkroppshormon som tillägg till östrogen i min behandling?

Kvinnor som har sin livmoder kvar, behöver alltid gulkroppshormon för att skydda från de stimulerande effekter som östrogen har i livmoderslemhinnan, och på så sätt motverka risken för livmodercancer.
Kvinnor som har inte sin livmoder kvar får använda enbart östrogen för att behandla sina klimakteriebesvär.

Vilka hormoner används för att behandla klimakteriesymptom?

Östrogen och gulkroppshormon används för att lindra klimakterie/förklimakteriesymptom, i olika administreringssätt (östrogen via plåster, spray, gel, tabletter eller kombinerade tabletter + gulkroppshormon via tabletter, vagitorier, hormonspiral eller kombinerade tabletter) och i olika regimer (östrogen dagligen + gulkroppshormon några dagar per månad eller östrogen dagligen + gulkroppshormon dagligen.
Vilken behandlingsregim och administreringssätt som rekommenderas för just dig beror på din medicinska situation och individuella behov, och kan skräddarsys mellan dig och läkaren.

Hur säkerställer ni rätt behandling om det är ett digitalt besök?

Många besvär kräver inte fysisk undersökning för att avgöra vilken behandling som är lämpligast. Detta är till exempel vanligt vid klimakteriebesvär och PMS. Ibland kan du ha fått instruktioner om att ta blodtryck (till exempel på ett apoteket) inför besöket, och i så fall är det viktigt att du gör det, så att behandling kan diskuteras och påbörjas vid videomötet.
Ibland krävs en fysisk undersökning för att kunna avgöra vilken behandling som är lämpligast, och i så fall kommer du att få en länk för att boka tid för fysisk undersökning på en av våra kliniker.

Använd appen Femcare för att boka tid, hantera dina bokningar och ha videomöten.

bottom of page